مانیتور چیست
فهرست مطالب این مقاله
مانیتور چیست ؟ مانیتور یک دستگاه خروجی الکترونیکی است که به عنوان ترمینال نمایش ویدئویی (VDT) یا واحد نمایش ویدئویی (VDU) نیز شناخته می شود. برای نمایش تصاویر، متن، ویدئو و اطلاعات گرافیکی تولید شده توسط کامپیوتر متصل از طریق کارت گرافیک کامپیوتر استفاده می شود. اگرچه تقریباً شبیه تلویزیون است، اما وضوح آن بسیار بالاتر از تلویزیون است. اولین مانیتور کامپیوتر در 1 مارس 1973 معرفی شد که بخشی از سیستم کامپیوتری زیراکس آلتو بود.
مانیتور های قدیمی با استفاده از یک صفحه فلورسنت و لوله پرتو کاتدی (CRT) ساخته شده بودند که آنها را سنگین و بزرگ می کرد و در نتیجه باعث می شد فضای بیشتری را روی میز بپوشانند. امروزه، همه مانیتور ها با استفاده از فناوری صفحه نمایش تخت ساخته می شوند که معمولاً با نور پس زمینه LED ساخته می شوند. این مانیتور های مدرن در مقایسه با نمایشگر های قدیمی CRT فضای کمتری روی میز می گیرند.
تاریخچه مانیتور ها
- در سال 1964، دستگاه Uniscope 300 دارای یک صفحه نمایش CRT داخلی بود که یک مانیتور کامپیوتر واقعی نبود.
- A. Johnson فناوری صفحه نمایش لمسی را در سال 1965 اختراع کرد.
- در 1 مارس 1973 کامپیوتر زیراکس آلتو معرفی شد که اولین مانیتور کامپیوتر را داشت. این مانیتور دارای صفحه نمایش تک رنگ بود و از فناوری CRT استفاده می کرد.
- در سال 1975، جورج ساموئل هرست اولین صفحه نمایش لمسی مقاومتی را معرفی کرد، اگرچه فقط قبل از سال 1982 استفاده می شد.
- در سال 1976، سیستم های کامپیوتری Apple I و Sol-20 معرفی شدند. این سیستم ها دارای یک پورت ویدئویی داخلی بودند که به آنها اجازه می داد یک صفحه نمایش ویدئویی را روی مانیتور کامپیوتر اجرا کنند.
- در سال 1977، جیمز پی میچل فناوری نمایشگر LED را اختراع کرد. اما حتی 30 سال بعد، این مانیتور ها به راحتی در بازار در دسترس نبودند.
- در ژوئن سال 1977، Apple II عرضه شد که امکان نمایش رنگی روی مانیتور CRT را فراهم کرد.
- در سال 1987، IBM اولین نمایشگر VGA، IBM 8513 را منتشر کرد.
- در سال 1989، VESA استاندارد SVGA را برای نمایش کامپیوتر ها تعریف کرد.
- در اواخر دهه 1980، مانیتورهای رنگی CRT قادر به پشتیبانی از صفحه نمایش با وضوح 1024 در 768 بودند.
- Eizo Nanao Eizo L66، اولین نمایشگر LCD را برای کامپیوتر های رو میزی تولید کرد و در اواسط دهه 1990 عرضه کرد.
- در سال 1997، مانیتور های LCD رنگی توسط IBM، Viewsonic و اپل شروع به توسعه کردند که کیفیت و وضوح بهتری نسبت به مانیتورهای CRT ارائه کردند.
- در سال 1998، مانیتورهای LCD رنگی برای کامپیوتر های رومیزی توسط اپل ساخته شد.
- بعداً در سال 2003، مانیتورهای CRT برای اولین بار در مقایسه با نمایشگرهای LCD، فروش بیشتری داشتند. تا سال 2007، مانیتورهای CRT به طور مداوم از مانیتورهای LCD بیشتر فروخته می شدند، بنابراین مانیتورهای رایانه ای محبوب تر شدند.
- در سال 2006، جف هان اولین نمایشگر لمسی و بدون رابط را در TED عرضه کرد.
- در سال 2009، مانیتور LED MultiSync EA222WMe توسط شرکت NEC عرضه شد. این اولین مانیتور منتشر شده توسط NEC بود.
- AMD و Intel اعلام کردند که در دسامبر 2010 به پشتیبانی از VGA پایان می دهند.
- در سال 2017، مانیتورهای LCD صفحه لمسی با کاهش قیمت برای مشتریان مقرون به صرفه تر شدند.
انواع مانیتورها
انواع مختلفی از مانیتور وجود دارد. برخی به شرح زیر است:
1. مانیتورهای لوله اشعه کاتدی (CRT).
این یک فناوری است که در مانیتور های اولیه استفاده می شود. از پرتوی الکترون برای ایجاد تصویر روی صفحه استفاده می کند. این شامل تفنگ هایی است که پرتوی از الکترون ها را در داخل صفحه پرتاب می کند. پرتو های الکترونی بارها به سطح صفحه برخورد می کنند. این تفنگ ها وظیفه تولید رنگ های RGB (قرمز، سبز، آبی) را بر عهده دارند و با ترکیب این سه رنگ می توان رنگ های بیشتری تولید کرد. مانیتور های تخت امروزی جایگزین مانیتور های CRT می شوند.

2. مانیتورهای صفحه تخت
این نوع مانیتور ها سبک هستند و فضای کمتری را اشغال می کنند. آنها در مقایسه با مانیتور های CRT انرژی کمتری مصرف می کنند. این مانیتور ها از آنجایی که تشعشعات مضر تولید نمی کنند، کارایی بیشتری دارند. این مانیتور ها گرانتر از CRT ها هستند. مانیتور های صفحه تخت در PDA، رایانه های نوت بوک و تلفن های همراه استفاده می شوند. این مانیتور ها در اندازه های مختلف مانند 15، 17، 18 و 19 اینچ و بیشتر موجود هستند. نمایشگر صفحه تخت به کمک دو صفحه شیشه ای ساخته شده است. این صفحات حاوی ماده ای هستند که به طرق مختلف فعال می شود.

صفحه نمایش مانیتور های صفحه تخت از دو نوع فناوری استفاده می کنند که در زیر آورده شده است:
- صفحه نمایش کریستال مایع : صفحه نمایش LCD (نمایشگر کریستال مایع) حاوی ماده ای است که به عنوان کریستال مایع شناخته می شود. ذرات این ماده به گونه ای در یک راستا قرار گرفته اند که نور در پشت صفحه نمایش قرار می گیرد و امکان ایجاد تصویر یا بلوک را فراهم می کند. صفحه نمایش کریستال مایع در مقایسه با نمایشگر CRT تصویر واضحی ارائه می دهد و تشعشع کمتری از خود ساطع می کند. علاوه بر این، انرژی کمتری مصرف می کند و فضای کمتری نسبت به نمایشگر CRT می گیرد.
- نمایشگر گاز پلاسما : این نمایشگر از فناوری گاز پلاسما استفاده می کند که از یک لایه گاز بین 2 صفحه شیشه استفاده می کند. هنگامی که ولتاژ اعمال می شود، گاز نور ماوراء بنفش آزاد می کند. با استفاده از این نور فرا بنفش، پیکسل های روی صفحه نمایش می درخشند و تصویری را تشکیل می دهند. این نمایشگر ها در اندازه های مختلف تا 150 اینچ موجود هستند. اگرچه در مقایسه با نمایشگر LCD رنگ های موثری ارائه می دهد، اما گران تر است. به همین دلیل کمتر استفاده می شود.
3. مانیتورهای صفحه نمایش لمسی
این مانیتور ها به عنوان دستگاه ورودی نیز شناخته می شوند. به کاربران این امکان را می دهد تا با استفاده از انگشت یا قلم به جای استفاده از ماوس یا صفحه کلید، با رایانه ارتباط برقرار کنند. هنگامی که کاربران صفحه را با انگشت خود لمس می کنند، یک عمل انجام میگیرد و آن را برای پردازش به کنترل کننده ارسال می کند. این نوع صفحه نمایش ها شامل تصاویر یا کلماتی است که به کاربران کمک می کند تا با کامپیوتر ارتباط برقرار کنند. با لمس منوها یا نماد های ارائه شده روی صفحه، ورودی را از کاربران دریافت می کند.

انواع مختلفی از مانیتور های لمسی وجود دارد. سه نوع متداول در زیر آورده شده است:
- صفحه نمایش لمسی مقاومتی : به طور کلی، این صفحه نمایش شامل یک لایه نازک رسانای الکتریکی و مقاومتی از فلز است. هنگامی که لمس فشار داده می شود، تغییری در جریان الکتریکی رخ می دهد که به کنترل کننده ارسال می شود. امروزه این صفحه نمایش ها به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرند. این مانیتور ها قابل اعتماد تر هستند زیرا نمی توانند تحت تأثیر مایعات یا گرد و غبار قرار گیرند.
- صفحات لمسی موج سطحی : این مانیتور ها ورودی را از طریق امواج اولتراسونیک پردازش می کنند. هنگامی که کاربر صفحه نمایش را لمس می کند، موج پردازش شده و توسط کامپیوتر جذب می شود. کمتر قابل اعتماد است زیرا ممکن است توسط آب یا گرد و غبار آسیب ببیند.
- صفحه نمایش لمسی خازنی : این صفحه نمایش شامل پوششی با مواد شارژ شده الکتریکی است. این ماده به طور مداوم جریان را بر روی صفحه نمایش می دهد. این عمدتا توسط انگشت به جای یک قلم استفاده می شود. این مانیتور ها شفافیت بهتری دارند و در اثر گرد و غبار آسیب نمی بینند. امروزه از صفحه نمایش لمسی خازنی بیشتر در گوشی های هوشمند استفاده می شود.
4. مانیتور LED
این یک مانیتور کامپیوتر با صفحه تخت است که مخفف نمایشگر دیود ساطع نور است. از نظر وزن سبک بوده و عمق کمی دارد. به عنوان منبع نور، از پنل LED استفاده می کند. امروزه تعداد زیادی از دستگاه های الکترونیکی اعم از دستگاه های بزرگ و کوچک مانند صفحه نمایش لپ تاپ، تلفن همراه، تلویزیون، مانیتور کامپیوتر، تبلت و غیره از نمایشگر های LED استفاده می کنند.
اعتقاد بر این است که جیمز پی میچل اولین LED را اختراع کرد.
در 18 مارس 1978، اولین نمونه اولیه نمایشگر LED در نمایشگاه SEF (نمایشگاه علم و مهندسی) در آیووا به بازار عرضه شد. در 8 مه 1978، دوباره در آناهیم کالیفرنیا، در SEF نمایش داده شد. این نمونه اولیه جوایزی را از ناسا و جنرال موتورز دریافت کرد.
مزایای مانیتور LED:
- شامل محدوده کم نور گسترده تری است.
- مانیتور قابل اعتماد تری است.
- اغلب هزینه کمتری دارد.
- برق کمتری مصرف می کند (20 وات) و با دمای پایین تری کار می کند.
- نسبت کنتراست پویا تری دارد.
مقایسه بین نمایشگرهای LCD و LED:
وضوح 1920 در 1080 | مانیتورهای LCD | مانیتورهای LED |
روشنایی | 250 سی دی / متر مربع | 250 سی دی / متر مربع |
دارای گواهینامه انرژی استار | خیر | بله |
وزن | 2.4 کیلوگرم | 2.4 کیلوگرم |
نسبت کنتراست | 12,000,000: 1 | 100,000,000: 1 |
جهت خرید مانیتور کلیک کنید
5. مانیتورهای OLED
این یک فناوری جدید صفحه نمایش نور مسطح است که در مقایسه با LCD کار آمدتر، روشن تر، نازک تر و نرخ تازه سازی و کنتراست و نمایش بهتری دارد.
این مانیتورها از قرار دادن یک سری لایه های نازک آلی بین دو هادی تشکیل شده است. این نمایشگر ها نیازی به نور پس زمینه ندارند زیرا نمایشگرهای تابشی هستند. علاوه بر این، کیفیت تصویر بهتری را ارائه می دهد و در تبلت ها و گوشی های هوشمند پیشرفته استفاده می شود.
امروزه به طور گسترده در لپ تاپ ها، تلویزیون ها، تلفن های همراه، دوربین های دیجیتال، تبلت ها، هدست های واقعیت مجازی استفاده می شود. تقاضا برای فروشندگان تلفن همراه، بیش از 500 میلیون صفحه نمایش AMOLED در سال 2018 تولید شد. صفحه نمایش سامسونگ تولید کننده اصلی صفحه نمایش AMOLED است. به عنوان مثال، اپل از پنل AMOLED OLED ساخته شده توسط SDC در آیفون XS 2018 خود استفاده می کند – 5.8 اینچ 1125×2436. علاوه بر این، iPhone X نیز از همان صفحه نمایش AMOLED استفاده می کند.
6. مانیتورهای DLP
DLP مخفف Digital Light Processing است که توسط Texas Instruments توسعه یافته است. این یک فناوری است که برای ارائه با نمایش تصاویر از یک مانیتور بر روی یک صفحه نمایش بزرگ استفاده می شود. قبل از توسعه DLP، اکثر سیستم های نمایش کامپیوتری تصاویر محو و تار تولید می کردند، زیرا بر اساس فناوری LCD بودند. فناوری DLP از یک دستگاه میکرو آینه دیجیتالی استفاده می کند که یک آینه کوچک است که بر روی نوع خاصی از ریز تراشه قرار گرفته است. علاوه بر این، تصاویر با کیفیت بهتری را ارائه می دهد که می توانند در یک اتاق روشن به طور معمول قابل مشاهده باشند.
7. مانیتور TFT
TFT یک نوع صفحه نمایش صفحه تخت LCD است که مخفف ترانزیستور لایه نازک است.
این مانیتور ها با کمک یک تا چهار ترانزیستور کنترل می شوند. ال سی دی های صفحه تخت با کیفیت بالا از این ترانزیستورها استفاده می کنند. اگرچه مانیتور های مبتنی بر TFT وضوح بهتری از تمام تکنیک های صفحه تخت ارائه می کنند، اما این مانیتور ها بسیار گران هستند. ال سی دی ها که از فناوری ترانزیستور لایه نازک (TFT) استفاده می کنند، به عنوان نمایشگر های ماتریس فعال شناخته می شوند. نمایشگر های ماتریس فعال کیفیت بالاتری نسبت به نمایشگر های ماتریس غیر فعال قدیمی دارند.

8. نمایشگر های پلاسما
صفحه نمایش پلاسما صفحه ای نازک و مسطح است که مانند تلویزیون های LCD و LED می تواند روی دیوار آویزان شود. این صفحه نمایش در مقایسه با نمایشگر های LCD روشن تر و از CRT نازک تر است.
می توان از آن برای نمایش حالت های ورودی کامپیوتر دیجیتال یا سیگنال های ویدئویی آنالوگ استفاده کرد و گاهی اوقات به عنوان نمایشگر های “پانل نازک” به بازار عرضه می شود. نمایشگر های پلاسما دارای زوایای دید وسیع، نسبت کنتراست بالا و نرخ تازه سازی بالا هستند که برای کاهش تاری ویدیو استفاده می شود. علاوه بر این، تصاویر با کیفیت بهتری را ارائه می دهد زیرا از وضوح بالایی تا 1080×1920 پشتیبانی می کند.
صفحه نمایش پلاسما دارای معایبی نیز می باشد مانند احتمال سوختن صفحه نمایش، مصرف انرژی بیشتر، کاهش روشنایی با گذشت زمان که می تواند وزن بیشتری داشته باشد.
پیشنهاد مطالعه: لپ تاپ چیست